woensdag 15 november 2017

Something completely different

Na een jaar niet geschreven te hebben, pak ik de draad weer eens op. Aanleiding is het feit dat ik benaderd ben door GearBest om een paar items voor ze te reviewen. Dat ging dan voornamelijk om modelvlieg spullen en daar ben ik een nieuwe blog voor begonnen: https://ericflies.blogspot.nl/

Maar twee items hebben meer met "real life" vliegen te maken dan met modelvliegen en die wil ik dan ook op dit blog met jullie delen: een saturatiemeter en een bloeddrukmeter.
Saturatie is met name op grotere hoogten een factor om rekening mee te houden en mijn bloeddruk is standaard aan de hoge kant. Het is daarom ieder jaar weer de vraag of ik wat dat betreft door de medische keuring kom (waardoor de spanning en daarmee mijn bloeddruk weer oploopt...).
Dus ik was sowieso al van plan om een bloeddrukmeter aan te schaffen. Wat is er dan mooier dan dat je uit het totale GearBest assortiment mag aanwijzen wat jawel leuk lijkt om te reviewen? :)


Disclaimer: hoewel ik de goederen gratis van GearBest heb gekregen, oefenen zij geen druk uit om een positieve review te schrijven. Je kunt er dus vanuit gaan dat het onderstaande mijn eerlijke mening is. Dit artikel bevat links naar de artikelen op de GearBest site. Dat zijn zogenaamde "affiliate links". Als je op die links klikt en vervolgens iets koopt (hoeft niet eens speciaal dat product te zijn), dan help je mij daarmee omdat ik dan een klein percentage van de gegenereerde omzet krijg. En, belangrijker nog, ik krijg dan budget voor meer te reviewen artikelen.
Ook die commissie en dat budget zijn voor mij overigens geen reden om de artikelen positiever te beoordelen dan wat ik zonder aanmoediging zou doen.Saturatiemeter (titel is link naar product)
De meter komt goed verpakt in een retail doosje met plastic binnenvoering. Bijgesloten zijn een gebruiksaanwijzing en een nekkoord. Niet bijgesloten, maar wel nodig, zijn twee AAA batterijen.

De bediening is bijzonder eenvoudig: open de meter als een knijper, steek je wijsvinger er in met de vingertop op het rode lampje aan de binnenkant en met het OLED scherm aan de nagel kant. druk op het enige knopje dat het apparaat rijk is en je ziet een meetbalkje beginnen te lopen. Na een paar seconden komen er twee getallen bij te staan: de zuurstofverzadiging en het hartritme.Is de orientatie van de tekst niet handig om te lezen, druk dan nogmaals op de knop om het display 90 graden te verdraaien. Herhaal dat eventueel totdat de tekst weer duidelijk leesbaar is.


Het scherm in de variant die ik heb is een twee-kleuren OLED scherm. Een gele balk geeft grafisch de gemeten waarden weer en lichtblauwe, bijna witte cijfers geven een voortschrijdend gemiddelde van de SPO2 en bpm weer. Het scherm is verrassend helder en scherp en leest prettig af.

De waarden die gemeten worden veranderen sterk met beweging (verandering van druk op de sensor). Dat is jammer, want ik had als toepassing voor deze saturatiemeter in gedachten dat ik objectief kon zien tijdens het vliegen wanneer het slim was om zuurstof te gaan gebruiken bij een vlucht op grotere hoogte. Dat leek me vooral erg leuk bij een trip naar de Alpen, die ik nog steeds hoog op mijn bucket-list heb staan. Echter is volkomen stil zitten niet mogelijk bij het vliegen, dus dat gaat 'm niet worden.
Ook is het nog een redlijk blok aan je vinger die de mobiliteit wat in de weg staat, dus ook dat is een reden waarom die toepassing niet gaat gebeuren.

In een ontspannen zithouding, met de vinger stil liggend op het bovenbeen kunnen wel redelijk consistente meetwaarden worden bereikt. Het duurt een seconde of 5 voordat er waarden op het scherm verschijnen en dan nog eens een seconde of vijf voor het voortschrijdend gemiddelde om te stabiliseren, maar dan komt de hartslag in ieder geval overeen met de hartslag zoals die door de bloeddrukmeter gemeten wordt en geeft de saturatie telkens eenzelfde waarde aan. Hoger naarmate je licht hyperventileert, na verloop van tijd lager wanneer je je adem inhoudt.

Conclusies
Pro

 • Goed verpakt
 • Mooi helder, goed af te lezen scherm
 • licht
 • reproduceerbare metingen (mits stil en ontspannen tijdens gehele meting)

Con

 • Bewegingsgevoeligheid
 • geen batterijen meegeleverd

Overall
Een leuk apparaatje, voor een geringe prijs.


Deze saturatiemetr is hier te koop:
GearBest - Saturatiemeter
De bloeddrukmeter kwam in een redelijk gedeukte doos, maar was zelf verder onbeschadigd. In de doos zitten het apparaat zelf, een losse manchet met luchtslang, een opbergzak en de handleiding (Engels). De benodigde 4 AA batterijen worden niet bijgeleverd. Als alternaief kan deze meter wel voorzien worden van stroom via een micro-USB aansluiting, dus een standaard (non-Apple_ telefoonlader kan ook gebruikt worden. Wordt ook niet meegeleverd, overigens.


De meting bestaat uit een bovendruk meting (systolische druk), onderdruk meting (Diastolische druk) en een hartritme beoordeling. Is het hartritme redelijk regelmatig, dan wordt een aantal slagen per minuut weergegeven. Is het hartritme sterk variërend, dan schijnt een alarm af te gaan en wordt er geen waarde getoond. Gelukkig heb ik dat niet aan kunnen tonen :)
Langs de linkerkant van het scherm geven blokjes aan waar de gemeten waarde zich bevindt op de schaal van de World Health Organisation (WHO). Middels een kleurcode naast het scherm is snel te zien of de bloeddruk OK (groen), licht verhoogd (geel) of verhoogd (rood) is.


De meting wordt automatisch gestart, drie seconden nadat je op de aan/uit knop hebt gedrukt. Dan pompt de unit door de luchtslang heen de ballon in de armband op. Hoe de band om de arm aan te brengen staat duidelijk op de band zelf. In het gebied waar "Artery" bij staat moet je slagader zijn, opdat het hartslagsignaal goed gemeten kan worden. In de persleiding zit namelijk een druksensor die allereerst controleert of je de luchtslang wel aangesloten hebt en zo ja, dan wordt die druksensor een soort stethoscoop die probeert de hartslag te meten.


De bloeddrukmeter heeft geheugen voor twee personen, 60 metingen per persoon. Van de gemeten waarden kan een gemiddelde getoond worden, evenals de individuele gemeten waarden. De USB aansluiting dient niet voor data-overdracht, dus aansluiten op de computer is er niet bij (behalve voor spanning, dan). Dat wordt dus over typen, als je de waarden bij wilt houden. Gelukkig wordt ook de datum en tijd van een meting opgeslagen en getoond, dus kun je ook pas na, zeg, 40 metingen alles overtypen en het geheugen weer leeg maken.

De metingen zijn redelijk consistent, als je er meerdere vlak achter elkaar doet. Wanneer ik weer naar de huisarts mag voor periodieke bloeddruk controle, neem ik mijn apparaat mee en gaan we zien hoeveel de meetwaarden onderling verschillen. Het apparaat is in ieder geval goed geschikt om bloeddruk te monitoren over tijd en daarin eventueel een trend (of het ontbreken daarvan) te signaleren.

Conclusies

Pro
 • Eenvoudige werking - Band om, slang inprikken, één knop drukken, wachten.
 • Grote cijfers - makkelijk leesbaar, ook voor mensen met wat minder accomodatievermogen dichtbij 😉
 • USB voeding mogelijk (niet meegeleverd)
 • Prijs

Con
 • Geen batterijen meegeleverd
 • Opbergzak OK voor alléén band, of alléén apparaat, maar te klein voor beide

Overall
Ik ben blij met deze meter. Over nauwkeurigheid kan ik pas na vergelijking van meetwaarden met een geëikt apparaat wat zeggen, maar de reproduceerbaarheid van kort opeenvolgende metingen geeft mij wel vertrouwen in de meting.

Deze bloeddrukmeter is hier te koop:
GearBest - Bloeddrukmeter

Beide apparaten zijn te koop bij GearBest:

Gearbest RZ001 OLED Display Fingertip Pulse Oximeter SpO2 Oxygen Monitor for Healthcare Home Use
Gearbest JZK - B02 Arm Blood Pressure Monitor