zondag 5 februari 2012

Aquila ook interessant als zakelijke investering

Ik ben een techneut, dus ik hou me in de regel verre van economische zaken, maar deze open deur wil ik toch wel even intrappen:

De constructie met de Aquila van KLM Aeroclub is ook bijzonder interessant als zakelijke investering. Zelfs als het bedrijf geen piloot aanwijst die van het lagere uurtarief mag gebruikmaken. Het verwachte rendement van de investering is 10%!
De initiële inleg wordt middels een lineaire afschrijving over 10 jaar terugbetaald. Dat wil zeggen: de afschrijving is tot een (conservatieve) schatting van een restwaarde na 10 jaar van 1/3 van de aanschafwaarde. Na 10 jaar wordt in principe het toestel verkocht, tenzij de op te richten coöperatie op dat moment anders besluit. De verkoopwaarde wordt dan evenredig over de participanten verdeeld. Dus er vanuit gaande dat de restwaarde gelijk is aan de geschatte waarde, zal in 10 jaar tijd de gehele inleg terugbetaald worden. Blijkt de schatting inderdad conservatief, dan is dat allen maar extra winst.
De participant krijgt in ruil voor de investering het recht om één piloot aan te wijzen die tegen een gereduceerd tarief op het toestel mag vliegen (dat hoeft dus niet per sé, en dat mag ook "iemand anders" zijn). Het toestel zal voor de gehele KLM Aeroclub beschikbaar worden gesteld, waarbij een verschil in uurtarief tussen participanten en niet-participanten van €20,= wordt aangehouden. Dat verschil wordt in een potje gestopt, dat jaarlijks over de participanten wordt verdeeld (als dividend uitgekeerd).
Bovenop de kostenneutraal aangenomen lineaire  afschrijving, vormt het dividend dus een jaarlijkse winst. Met de aannames over het vlieggedrag (400 vlieguren per jaar, waarvan 50% door niet-participanten; gebaseerd op de ervaringen met de andere toestellen in de KLM Aeroclub vloot) komt daarbij de rendements berekening positief uit op meer dan 10%!
Er is een minimum aantal participaties afgesproken van 40, wat een participatieprijs betkent van ongeveer €4000,=. Het maximum aantal is gesteld op 50, wat neerkomt op een bedrag per participatie van zo'n €3200,=. Iedereen kan meerdere participaties aanschaffen. De afschrijving, dividend en verkoopwaarde worden evenredig met het aantal participaties uitgekeerd.

Bovenstaande geldt voor particulieren even hard als voor bedrijven. Bedrijven hebben daarbovenop nog een voordeel: het geïnvesteerde bedrag behoort niet meer tot het eigen vermogen en daar hoeft dus geen vermogensbelasting over betaald te worden...

Voor meer informatie: zie de flyer op
http://www.klmaeroclub.com/_files/Aquila-aanbieding.pdf

of bezoek
de site van KLM Aeroclub en klik op de Aquila banner voor de volledige tekst, een presentatie van het plan, een rekenmodel en een overeenkomst.
Uiteraard ben ik ook van harte bereid een en ander toe te lichten. Laat u daarvoor uw contactgegevens achter via het contactformulier en ik neem zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wees er snel bij, want al meer dan de helft van de participaties is al vergeven...